A salakmotorozás világában leginkább szponzorként tűnnek fel sörgyártó cégek, például Lengyelországban nem egy márkát hirdettek már vaspapucsosok. Viszont igazi kuriózumnak számít, hogy hazánkban, még pontosabban a Debrecenhez közeli Mikepércsen Speedway Beer készül. A magyar salakmotoros sör ötletgazdája és kivitelezője az a Hartyányi Péter, aki nem meglepő módon a sportág nagy hódolója, s többek között a Salakszórók egyik podcastjának vendége is volt már. A Pikkely Speedway Beerről kérdeztük a megalkotóját.
– Elég korán, 15 évesen kóstoltam először sört, ami már akkor nagyon ízlett, szinte egyből a kedvencem lett – kezdte Hartyányi Péter. – Középiskolásként ittam először házi készítésű sört egy étteremhez tartozó sörfőzdénél Debrecenben, ami nagyon nem ízlett, ugyanis zavaros állagú, fura mellékízű és színű volt. Ezért sokáig kerültem a házi söröket, csak a boltokban kaphatókat fogyasztottam. Egészen 2017-ig, amikor az internetnek hála, szembe jött velem egy „sörfőzők boltja” oldal. Elolvastam a készítés módját, megnéztem a videókat és a sörfőzéshez szükséges kellékekkel szemezgettem. Kedvet kaptam hozzá és kihívást éreztem arra, hogy jobbat készítsek, mint amit anno suhancként kóstoltam. Beszereztem minden hozzávalót, a recept alapján a grammra pontosan kimért malátát, komlót, élesztőt, cukrot, fertőtlenítőt, folyadék hőmérőt, üvegeket, kupakokat, gázpalackot, gázrózsát, illetve a nagymamám nagy, 30 literes fazekát. Mindezek után jött a víz, pontosabban forrásvíz, amiért egészen a Zempléni-hegységbe mentem. (A mai napig onnan hozom a vizet, ha sörfőzéshez támad kedvem.)
Az első főzéshez apám segítségét kértem, hiszen kellett a támogatás, s ha nem sikerül, akkor legyen kit hibáztatni. Utólag visszagondolva az első alkalomra, rengeteg hibát vétettem: rossz volt a szűrés és a „máslás”, az élesztőt túl magas hőfokon raktam bele, de még így is egy elfogadható ízű, kissé „rozsdás” színű sört kaptunk. De megittuk… A kezdeti bizonytalanságot leküzdve, idén kétszer, összesen tízedik alkalommal főztem sört – egyre jobb eredményekkel. A láger típusú nedűket szeretem, leginkább ezeket készítem. A sörfőző szettem – hatezer forint beruházással – 23 liter, azaz 46 üveg nedű elkészítésére alkalmas. Akik eddig kóstolták a folyékony kenyeremet, mindannyian azt mondták, hogy ezt a sört vennék, nem a boltit. A legfrissebb söröm – ami láger típusú és 4,7%-os alkoholtartalmú – éppen a szénsavképződés folyamatában van, december közepén lesz nyitható/kóstolható állapotban.
A söröm neve: Pikkely Speedway Beer, ami a becenevemből és a salakmotorsport iránti szeretetemből adódott. Vigh Zsolti barátomat kértem meg, hogy tervezzen nekem egy sörös címkét, ami szerintem szuper lett. A sörömet leginkább saját fogyasztásra készítem, de természetesen a barátaim is szoktak kapni belőle. Boros Norbert
A Hartyányi Péterrel készített cikk itt található: https://salakszorok.hu/hazai-palya/civil-a-palyan/
A Hartyányi Péterrel készített podcast itt hallható:
Grand Prix kibeszélő; Prága (Vendég: Hartyányi Péter)